Sayur lodeh labu siam telur: sajoer lodeh met koolraap| Recept

recept sayur lodeh labu siam

Dit recept is weer een van de varianten van de sajoer lodeh (vrij vertaald: groente gekookt in kokosmelk). Voor dit recept klopt de naam sayur lodeh labu siam telur eigenlijk niet, want in Indonesië zit geen koolraap in sajoer lodeh maar de labu siam. Sterker nog, de koolraap kennen ze helemaal niet in Indonesië.

Labu siam is ook bekend onder de naam chayote. Het is een groente van de komkommerachtige familie Cucurbitaceae, het zusje van de courgette, komkommer, pompoen en meloen dus. Het smaakt ergens tussen onrijpe meloen, komkommer en kool in. In Indonesië wordt labu siam ook soms de kookkomkommer genoemd en het jonge blad wordt ook als groente gekookt en gegeten. In Nederland kun je labu siam vaak vinden bij de grotere toko’s of Aziatische supermarkten.

Maar waarom je dus toch in het recept lodeh labu siam telur koolraap gebruikt in plaats van labu siam? Nou, de eerste reden is omdat labu siam niet overal te verkrijgen is. Je zal maar net in een stadje of dorp wonen waar geen grote toko gevestigd is. Bovendien is labu siam best duur, omdat deze geïmporteerd moet worden. De andere reden is omdat de gekookte koolraap en labu siam bijna dezelfde structuur hebben. Net als labu siam neemt ook de zachtgekookte koolraap de smaak en de geur van de specerijen goed op, waardoor de koolachtige smaak en geur van koolraap goed verhuld worden. Benieuwd hoe de smaak van lodeh siam telur met koolraap je bevalt? Probeer dan dit recept en maak van je Indonesische maaltijd een feestje.

Dit heb je nodig om sayur lodeh labu siam telur te maken (voor 4 tot 5 personen)

  • 1 jonge koolraap (ongeveer 400 tot 500 gram), schillen en in dobbelsteentjes snijden
  • 200 gram sperzieboontjes, schoonmaken en in stukjes van 3 cm snijden
  • 100 gram tempé, in dubbelsteentjes snijden
  • 6 gekookte eieren, pellen
  • 3 Spaanse pepers (kan meer of minder zijn), in stukjes snijden
  • 2 sjalotten, in stukjes snijden
  • 4 teentjes knoflook, in stukjes snijden
  • 5 cm kurkuma (kan vervangen worden door 1 theelepel kurkumapoeder)
  • 1 cm laos (kan vervangen worden met ½ theelepel laospoeder)
  • 1 kleine citroengras, verwijder de buitenste bladstengels. en daarna in dunne plakjes snijden
  • 3 salamblad (Indonesisch laurierblad, verkrijgbaar bij de toko)
  • 2 limoenblad (verkrijgbaar bij de toko)
  • 1 theelepel koriander
  • 400 ml kokosmelk
  • 2 theelels groentebouillonpoeder
  • 1/2 theelepel suiker
  • 1 theelepel zout of naar behoefte
  • 4 eetlepels zonnebloemolie om in te bakken
  • 500 ml water

Verder nodig

Wok of grote braadpan
Goede wokspatel

deze zijn ingrediënten om sayur lodeh labu siam telur te maken

En zo maak je het

  1. Plaats de sjalot, knoflook, kurkuma, Spaanse pepers, laos, citroengras en zonnebloemolie in een hakmachine of blender en maal deze fijn tot een soort kruidenpasta.
  2. Doe de kruidenpasta in een wok en fruit deze gaar ongeveer 3 minuten op een matig vuur tot deze goed gaar is. Omdat je de olie bij het malen al toegevoegd hebt, hoef je geen olie meer in de wok te doen. Maar het fruiten gaat gemakkelijker als je nog wat zonnebloemolie eraan toevoegt..
  3. Voeg het salamblad, het citroenblad, de koolraap, de tempe en de aardappel ook toe en fruit deze ook kort mee.
  4. Voeg het water, suiker, zout en de groentebouillon toe. Dek de pan af maar vergeet niet af en toe te roeren. Voeg nog wat water toe indien nodig.
  5. Als de aardappel en de de koolraap zacht beginnen te worden voeg je ook de sperzieboontjes en kokosmelk toe en laat deze meekoken tot de groente helemaal gaar zijn.
  6. Proef of de smaak naar wens is voordat je het vuur uitzet. Voeg nog er nog wat zout of groentebouillon indien nodig. Jouw sayur lodeh labu siam telur is klaar om te serveren.
  • Bestel je boodschappen voor dit recept ook makkelijk online

Serveertip sayur lodeh labu siam telur

Lodeh labu siam telur is heerlijk met witte rijst en vleesgerecht met milde of zoete smaak zoals sate, semur betawi of ayam kecap. Het is ook lekker met een stuk gebakken kip of vis, sambal tahoe .of loempia. Serveer de sambal kecap erbij om de gebakken vis of kip mee te dippen. Zo maak je iedere keer van je Indonesische maaltijd een feestje.

serveer de lodeh labu siam telur met rijst en groente

Selamat makan!


Handige websites:

DIT VIND JE MISCHIEN OOK INTERESSANT

Dit artikel bevat affiliatie links. Voor meer informatie klik hier.


Delen

Laat een reactie achter

Scroll naar top