Sate ayam: maak zelf de lekkerste kipsaté | Recept

sate ayam

Sate (hier noemen we het saté) is niet weg te denken uit het culinaire straatbeeld van Indonesië. Van de straatverkoper tot de chicste restaurants, van Medan tot Jayapura, waar in dit land je ook komt, je kan altijd wel aan een portie saté komen om van te smullen. En je vind ze ook nog in allerlei soorten en smaken, waaronder de welbekende sate ayam.

Sate ayam is de Indonesische naam voor de saté ajam oftewel kipsaté. Samen met sate daging en sate kambing (gemaakt van rund- en geitenvlees respectievelijk) is sate ayam het populairst in Indonesië. Saté gemaakt van mosselen is ook populair. Minder bekend en regio gebonden vind je ook nog satés gemaakt van andere vleessoorten zoals varken, konijn, kikkers en zelfs slak.

De sate is een van die zogenaamde Indonesische nationale gerechten. Nationaal gerecht wil zeggen dat een gerecht typisch Indonesië is, in alle delen van het land te verkrijgen is en door alle lagen van de bevolking gegeten wordt. Naast de saté staan onder andere de rendang, soto, nasi goreng, gado gado en nasi tumpeng in de lijst van Indonesische nationale gerechten.

Heb je zin om deze echte Indonesische kipsaté te maken? Maak dan ook zelf de satésaus erbij. Want om de sate ajam een intensere smaak te geven heb je deze ook nodig tijdens het grillen/roosteren.

Dit heb je nodig om sate ayam te maken

  • Satéprikkers
  • 500 gram kippendij met vel
  • 4 teentjes knoflook, geperst/fijn gestampt
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels limoensap
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel zout
  • 2 eetlepels zonnebloemolie

Verder nodig

Barbecue of grillpan

  • Bestel je boodschappen voor dit recept ook makkelijk online

Zo maak je het

  1. Snijd het kippenvlees in blokjes. Maak ze niet te dik, maar ook niet te dun dat ze van de prikkers zullen vallen.
  2. Marineer de blokjes met de knoflook, zout, zwarte peper, limoensap, ketjap manis en zonnebloemolie en laat minstens 1 uur staan.
  3. Maak ondertussen de saus klaar.
  4. Week de houten satéprikkers in een bak met water. Dit zorgt ervoor dat ze straks niet aanbranden tijdens het roosteren.
  5. Rijg de blokjes aan de prikkers.
  6. Rooster de saté op een barbecue of in een grillpan.
  7. Als de satés bijna gaar zijn bestrijk deze tijdens het roosteren met een dun laagje satésaus en en rooster verder tot ze gaar zijn.
bumbu sate voor sate ayam

Serveertip sate ayam

Sate ayam is heerlijk met witte rijst, nasi goreng, bami of mihoen. De groenten zoals de atjar, tomaten, komkommer en sla zijn prima om bij de saté te eten.

sate ayam serveren

Selamat makan!


Handige websites voor je reis naar Indonesië

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK INTERESSANT


Dit artikel bevat affiliatielinks. Voor informatie klik hier.

Laat een reactie achter

Scroll naar top