Sambal tahoe goreng: gebakken tahoe in pittig rode saus | Recept

sambal tahoe goreng

Tahu (tahoe) is de Indonesische naam voor tofoe. Het is een soort koek gemaakt van gestremde sojamelk. De kleur is meestal wit. In Indonesië is tahoe razend populair als bijgerecht naast de maaltijd of als lekker hapje voor tussendoor. Je vindt er daarom talloze gerechten met tahoe als basisingrediënt of in combinatie met andere ingrediënten. Een van de populairste gerechten met tahoe is de sambal tahoe goreng.

De rode saus van sambal tahoe goreng heeft een rijke smaak en dat maakt het recept ook uitermate geschikt als vleesvervanger voor bij de rijst als je geen vlees eet. Het bereiden is ook heel simpel. In nog geen half uur tijd zet je dit heerlijk gerecht al op tafel.

Dit heb je nodig om sambal tahoe te maken:

  • 1 blok tahoe van 500 gram
  • 1 1/2 theelepel zout (naar smaak)
  • 2 theelepels suiker
  • 200 ml zonnebloemolie om in te bakken

Verder nodig

Wok
Goede wokspatel

Dit ga je vermalen om er de sambal van te maken:

  • 2 Spaanse pepers
  • 5 rode rawit (alleen als je van pittig houdt)
  • 2 kleine sjalotten of één grote ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 tomaten

Zo maak je het:

  1. Snijd de tahoe in 10 plakjes van ongeveer gelijke dikte.
  2. Verwarm zonnebloemolie in een pan of wok. Bak de tahoe goudbruin. Aan de kant zetten.
  3. Snijd de tomaat, sjalot, knoflook en de pepers in stukjes en maal deze fijn in de blender.
    (Het malen gaat gemakkelijker als je 1 eetlepel olie in de blender toevoegt).
  4. Verwijder de olie uit de pan, maar laat een dun bodempje achter om de sambal te fruiten.
  5. Fruit de gemalen ingrediënten op een niet te hoog vuur.
  6. Voeg het zout en de suiker toe.
  7. Roer goed en fruit de sambal gaar in ongeveer 8 tot 10 minuten. Proef of het zout genoeg is.
  8. Zet het vuur lager. Doe de tahoe in de pan en hussel goed zodat de sambal mooi wordt verdeeld over de tahoe.
  9. Zet het vuur uit.
sambal tahoe goreng klaar

Serveertip sambal tahoe:

Sambal tahoe is heerlijk als vegetarisch hoofdgerecht met witte rijst en groente. Maar als bijgerecht is het ook lekker naast een stuk gebakken kip of vis. Uiteraard kan je het ook combineren met nog veel meer verschillende gerechten van vlees en groente.

sambal tahoe goreng serveren

Selamat makan!

TIP:
In Indonesië eten ze vaak gebakken tahoe koud als versnipperingen bij bier of tuak (alcoholische drank gemaakt van het sap uit een palmboom).


Handige websites


Dit artikel bevat affiliatie links. Voor meer informatie klik hier.

Delen

Laat een reactie achter

Scroll naar top