Sambal balado: rode sambal voor eieren, vlees, vis en vleesvervanger | Recept

sambal balado is een pittig Indonesische sambal

Sambal balado is de basissambal voor veel Indonesische gerechten en is misschien wel de meest gegeten sambal in Indonesië. Stiekem staat deze sambal bijna dagelijks op het menu bij mensen thuis, Denk hierbij aan sambal goreng tahoe, sambal goreng tempé, sambal telor balado en ga zo maar door. Je kunt het zo gek niet bedenken, met sambal balado maak je eindeloos veel soorten gerechten door gebakken vlees, vis, garnalen eieren of tahoe met de sambal te mengen. Zelfs gebakken aubergine en paprika zijn heerlijk met sambal balado.

Sambal balado komt oorspronkelijk uit de West-Sumatraanse en Maleise keuken. Maar deze sambal is inmiddels zo ingeburgerd in de rest van Indonesië, dat iedereen een eigen versie van maakt. Ook noemen mensen de sambal ook vaak gewoon sambal tomat (sambal met tomaat), omdat er tomaat in zit.

De originele sambal balado is heel erg pittig, net als ander West-Sumatraans eten trouwens. Maar gelukkig kun je deze naar je eigen smaak aanpassen. Je kunt bijvoorbeeld minder pepers gebruiken en in plaats van een tomaat twee tomaten gebruiken. En in plaats van rode rawit gebruik je Spaanse pepers, Want deze zijn niet zo pittig als de kleinere rawit. maar geeft de sambal wel een mooie rode kleur.

Dit heb je nodig om sambal balado te maken (voor een half kilogram vlees)

  • 5 tot 6 grote Spaanse pepers, kort snijden
  • naar behoefte rode rawit (alleen als je van pittig houdt)
  • 1 sjalot, fijn snijden
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 middelgrote tomaten
  • 1 theelepel zout (naar behoefte)
  • 1 theelepel suiker (als je van ietwat zoete sambal houdt)
  • 5 tot 6 eetlepels zonnebloem- of kokosolie om in te bakken

Verder nodig

Wok en wokspatel

zo maak je lekkere sambal balado
  • Bestel je boodschappen voor dit recept ook makkelijk online

En zo maak je het

  1. Doe de sjalotjes en de knoflook in een hakmolen of blender en maal deze fijn.
  2. Voeg de Spaanse pepers en de rawit toe en maal deze even grof mee,
  3. De tomaatjes mogen er ook nu bij en maal deze heel kort mee, want ze moeten ook niet te fijn worden.
  4. Verhit de olie in een wok of een hapjespan.
  5. Schep de gemalen kruiden in de pan en bak deze onder regelmatig omroeren.
  6. Voeg het zout en eventueel ook de suiker toe.
  7. De sambal is klaar als het geheel zacht en kleverig wordt.
  8. Afhankelijk van waar de sambal voor bedoeld is voeg je gebakken vis, vlees, eieren of vleesvervanger in de pan en haal deze door de sambal door goed omroeren.
sambal goreng tempe is ook een soort sambal balado tempe

Serveertip sambal balado

Met sambal balado maak je dus allerlei lekkere vis, vlees, eieren of vega gerechten. Maar je kunt deze sambal ook prima eten als gewone sambal bij elke Indonesische maaltijd. Schep de rijst, groente, rendang of smoor op een bord. eet daarbij ook gebakken tahoe of tempé. De sambal balado gebruik je dan om de tahoe of tempé mee te dippen. Eet ook eens gebakken tahoe of gesneden komkommers als een gezond tussendoortje en dip deze in de sambal balado.

sambal balado eet je met witte rijst, gebakken vis, vlees of tahoe

Selamat makan!


Handige websites voor je vakantie naar Indonesië

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK INTERESSANT


Dit artikel bevat affiliatie links. Voor meer informatie klik hier.

Laat een reactie achter

Scroll naar top