Over Satu Dua Tiga
Spreken exotische, tropische bestemmingen en culturen tot je verbeelding? Wil je er ook meer uit je vakantie halen dan alleen schitterende stranden en mooie boulevards? Satu Dua tiga is een reis-en ontdekkingsblog over reizen in Indonesië. De blog is gericht op alle nieuwsgierige en avontuurlijke reizigers die meer van Indonesië willen weten en zien. Maar ook reizigers met minder avontuurlijke aanleg komen met deze blog aan hun trekken.

Met deze blog wil Satu Dua Tiga de lezers inspireren om de (soms verrassende) bestemmingen overal op het Indonesische archipel te ontdekken. Ieder eiland heeft haar eigen kenmerken qua natuur. Zo is Bali omringd door mooie stranden en helder blauw water, en door haar kleine omvang reis je van Sanur in het zuiden naar Lovina in het noorden in ongeveer 3 uur.
Sumatra heeft niet overal mooie stranden waar je je heerlijk kan vertoeven, maar je kunt er wel van de mangrove bossen en uitgestrekte regenwoud genieten. Sumatra is ook huis voor de orang utang. Daar kunt je ze bekijken in hun natuurlijke habitat. En heb je ooit gehoord van die reuzebloem Rafflesia? Ook die vind je op Sumatra. Bovendien is Sumatra heel groot. De reis per bus of auto van Medan iets noordelijker naar Padang in ongeveer halverwege Sumatra kan al 24 uur in beslag nemen. Maar onderweg word je wel beloond met al het moois die Sumatra in haar bezit heeft.
Ook qua cultuur is Indonesië heel divers. Er leven ongeveer 300 bevolkingsgroepen (suku in het Indonesisch) in Indonesie. Op zijn beurt heeft ieder suku weer een of meer eigen sub sukus, waardoor er in totaal 1.128 zijn.

Alle sukus in Indonesië hebben eigen mooie tradities en gebruiken, die als het ware als leidraad fungeert in de manier van hoe ze leven en omgaan met elkaar. Ook hebben ze hun eigen traditionele klederdracht die ze alleen bij de speciale gelegenheid, rituelen en feestelijkheden dragen. De Bataks zijn bekend met de ulos, de mensen in Palembang zijn heel trots op hun songket of suji en de ikat uit Sumba is zelfs beroemd tot buiten de landgrenzen van Indonesië.
Ook heeft ieder suku een eigen taal die voor andere sukus onverstaanbaar is. De Javanen spreken Javaans, de Balinezen spreken Balinees, de Molukken spreken Moluks etc. Gelukkig heeft Indonesië een nationale taal die wel door alle Indonesiërs wordt gesproken : de Indonesische taal die ook wel bekend is als Bahasa Indonesia.
En wie heeft de babi pangang en nasi goreng nog nooit gegeten? Deze 2 gerechten die hun oorsprong in Indonesie vinden zijn slecht voorbeelden van de welbekende, lekkere Indonesische keuken. Natuurlijk valt er nog veel meer lekker Indonesisch eten te ontdekken.

Satu Dua Tiga helpt je om al deze moois te ontdekken. De initiatiefnemer achter Satu Dua Tiga, Repina Silalahi – zoals de naam al suggereert, is een geboren Indonesische. Ze heeft daar geschiedenis gestudeerd en les gegeven voordat ze in Nederland is komen wonen. Ze zet al haar kennis en liefde voor haar geboorteland in deze blog in de hoop dat er meer mensen Indonesie, – inclusief jou dus, gaan ontdekken en het land kiezen als hun reis- en vakantiebestemming. Daarmee wil ze ook haar kleine bijdrage leveren in het bevorderen van het toerisme in Indonesie.
Selamat berwisata dan terima kasih. Fijne vakantie en dank je wel.