Loempia: Heerlijk als tussendoortje of bijgerecht | Recept

loempia

Bij het woord loempia zal je waarschijnlijk meteen denken aan Vietnamese loempia. Begrijpelijk, want je vindt bijna altijd wel een kraampje op de markt waar ze Vietnamese loempia’s verkopen. Maar ook in Indonesië zijn mensen dol op deze lekkernij. Daar beschouwt men de loempia als een van de typische gerechten uit Semarang.

Loempia’s zelf maken lijkt moeilijk, maar niets is minder waar. Met dit recept en de duidelijke stappen maak je gemakkelijk ongeveer 35 tot 40 stuks van je eigen overheerlijke loempia’s.

Dit heb je nodig om de vulling van de loempia te maken:

  • 500 gram ongekruid kipgehakt
  • 200 gram wortel julienne.
  • 125 gram spitskool.
  • 125 gram taugé.
  • 100 gram mihoen.
  • 1 bosje lente-ui, in schuine dunne ringen snijden.
  • 1 sjalot of ui, in heel kleine stukjes snijden.
  • 6 teentjes knoflook, heel fijn snijden.
  • 1 1/2 theelepel witte peper.
  • 2 theelepels suiker.
  • 1/2 eetlepel Maggi kippenbouillonpoeder.
  • 1 eetlepel oestersaus.
  • Zout naar smaak.
  • 1 pakje loempiavellen, inhoud 40 vellen. Verkrijgbaar in het diepvriesvak van de supermarkt of bij de toko.
  • 1 ei, loskloppen.
  • Zonnebloemolie om in te bakken.

Verder nodig

Wok
Goede wokspatel

ingrediënten loempia

En zo maak je het klaar:

  • Doe ongeveer 3 eetlepels zonnebloemolie in een wok. Fruit de sjalot en de knoflook tot deze lichtbruin kleuren.
  • Voeg ook de lente-uitjes toe en fruit deze kort mee.
  • Doe het kippengehakt en de peper erbij en fruit deze dan ook mee tot het vlees gaar is.
  • Voeg de worteltjes vervolgens ook toe. Bak deze al roerend ongeveer 1 minuut mee.
  • De spitskool en de mihoen zijn daarna aan de beurt om bijgevoegd te worden, blijf ook nu goed roeren.
  • Breng het geheel op smaak met de Maggi, oestersaus en suiker. Vergeet niet te proeven en voeg eventueel zout naar smaak toe. Blijf roeren.
  • Als laatste kan de taugé erbij.
  • Hussel het geheel goed door elkaar zodat de smaak mooi verdeeld wordt.
  • Zet het vuur uit. De taugé hoeft niet gaar te worden.
  • Laat de mengelmoes vervolgens afkoelen voordat je de loempia rolt.
vulling loempia

Zo rol en bak je de loempia:

  1. Neem een loempiavel en leg dit met een punt naar je toe neer, de overige vellen bewaar je voor nu onder een vochtige theedoek.
  2. Leg 1 eetlepel aan vulling in het midden van het vel.
  3. Breng de onderste punt over de vulling heen en vouw hem er strak achter.
  4. Vouw de zijkanten naar binnen om de loempia aan weerszijden af te sluiten.
  5. Bestrijk de overgebleven punt met een beetje van het losgeklopte ei en rol het geheel zo strak mogelijk op. Herhaal dit proces met de rest van de vellen totdat je vulling op is.
  6. Doe een ruime hoeveelheid zonnebloemolie in een pan, wok of frituurpan en bak de loempia’s goudbruin, zorg dat de loempia’s in hun geheel in de olie liggen.
loempia-bakken

Serveertip loempia:

De loempia wordt vaak gegeten als tussendoortje. Maar het is ook heerlijk als bijgerecht en past werkelijk overal bij. Je kunt loempia’s bijvoorbeeld eten met nasi goreng, gecombineerd met sla en gebakken kip. Een andere manier van combineren is met witte rijst, groente en vlees.

loempia serveren
loempia als bijgerecht

Selamat makan!


Handige websites


Dit artikel bevat affiliatie links. Voor meer informatie klik hier.

Laat een reactie achter

Scroll naar top