Gado gado: de Indonesische salade met pindadressing | Recept

recept gado gado

Een van de bekendste groentegerechten van Indonesië is ongetwijfeld de gado gado. Het is een soort salade met een warme saus op basis van pinda’s. Het woord gado gado betekent in het Indonesisch : van alles en nog wat, mengelmoes, samenraapsel. Want, net zoals de urap, bestaat dit groentegerecht ook uit verschillende soorten groenten, maar dan met extra toevoegingen.

Gezonde vegetarische maaltijd

Bij het opdienen van dit lekkere gerecht voeg je andere ingrediënten zoals gekookt ei, tempeh, tahoe, gekookte aardappelen en soms ook de lontong (zacht gekookte en daarna afgekoelde rijst) toe. Daarover schenk je de romige pindasaus. Emping of kroepoek en gebakken uitjes maken het geheel compleet. Gado gado wordt meestal gegeten als bijgerecht met rijst en vlees of vis. Maar voor wie geen vlees of vis eet of vegetarisch is, is gado gado een gezonde keuze. Want door toevoeging van eieren, tempeh, tahoe en de aardappelen of lontong is het op zich al een volwaardige maaltijd.

Ieder streek zijn eigen gado gado

Gado gado is oorspronkelijk een Javaans gerecht, maar inmiddels vind je het in alle delen van Indonesië. Je kunt het overal bestellen, bij de eenvoudigste straatverkopers tot de chicste restaurants. Hierdoor behoort gado gado tot de Indonesische nationale gerechten. Iedere streek heeft zijn eigen variant, van zowel de groente als de saus. Daarom vind je op sommige plaatsen zoals op Bali gado gado met alleen maar gekookte groente. Daarentegen is gado gado in Medan en de rest van Sumatra een combinatie van gekookte en rauwe groente.

De saus van dit recept is de Sumatraanse variant, waarbij je meer kruiden gebruikt bij het koken. Daardoor is de saus aromatischer en voller van smaak dan de varianten van andere streken in Indonesië. De toevoeging van de kokosmelk maakt de saus romiger.

Dit heb je nodig om gado gado klaar te maken

  • 200 gram gebroken sperzieboontjes
  • 250 gram taugé
  • Ongeveer 100 gram fijngesneden spitskool
  • Dun gesneden komkommer, in schijfjes
  • 4 middelgrote vastkokend aardappelen
  • 8 bladen krulsla (kluitsla)
  • 4 gekookte eieren, pellen en halveren
  • 200 gram tempeh
  • 200 gram tahoe
  • 250 gram ongezouten pinda’s’, gemalen (deze kunnen eventueel vervangen worden door pindakaas met pindastukjes)
  • 400 ml kokosmelk
  • 5 eetlepel ketjap manis
  • 1 schijfje gesneden palmsuiker of 1 1/2 eetlepel bruine suiker
  • Emping of kroepoek
  • Gebakken uitjes
  • Zout naar smaak
  • 5 limoenblaadjes
  • 3 salamblaadjes (Indonesische laurierblad)
  • 1 lente ui, dun gesneden
  • 2 selderij, fijn gesneden
  • Olie
  • 400 ml water
  • 3 grote sjalotjes
  • 5 teentjes knoflook
  • 2 Spaanse pepers
  • 1 cm laos (kan vervangen worden met 1/2 theelepel in poedervorm)
  • 2 cm gember
  • 1/2 eetlepel tamarinde zonder pit
  • 1 theelepel koriander
  • 1/2 theelepel zwarte peper

Verder nodig

Wok
Goede wokspatel
Kookpan

indonesisch eten

En zo maak je het

De saus bereid je door de boemboe in een hakmolen of blender te malen. Voeg er een beetje water bij om het malen gemakkelijker te maken. Doe de olie in een wok of hapjespan en fruit de gemalen boemboe, de limoenblaadjes en de salamblaadjes kort op matig vuur tot het lekker geurt. Voeg er het water, de kokosmelk en de gemalen pindas bij. Daarna voeg je ook de selderij, lente ui en ketjap manis toe. Breng indien nodig het geheel op smaak met wat zout. Roer de saus door en laat deze sudderen op een laag vuur tot alles gaar is.

  • Bestel je boodschappen voor dit recept ook makkelijk online
tempeh voor gado gado

Snijd de tempé en tahoe in blokjes van 1,5 cm en bak ze in olie goudbruin. Schil en snijd de aardappel ook in blokjes en kook ze daarna gaar.

Ondertussen zet je een pan met water op het vuur. Als het water kookt doe je de boontjes erin en laat deze ongeveer 8 minuten koken tot ze bijtgaar zijn. Schep de boontjes uit de pan. Dompel de taugé in het water onder en giet daarna direct af.

pindasaus

Serveertip gado gado

Verdeel alle groenten, tempeh, tahoe, aardappelen en de eieren over de borden. Schenk de warme pindasaus erover en garneer met emping of kroepoek en gebakken uitjes. Serveer met witte rijst of nasi goreng en gebakken kip, gebakken vis of inktvisringen.

gado gado uit Indonesië

Selamat makan!


Handige websites

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK INTERESSANT

Dit artikel bevat affiliatie links. Voor meer informatie klik hier.


Laat een reactie achter

Scroll naar top